keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Maaliskuun tiedote

"Pendelöintiä ja paikallisuutta"

KaivosRekry esittäytyi Joensuun seudun TE-toimistoille keskiviikkona 10.3.2010. Tilaisuudessa esiteltiin projektin tavoitteet ja toimintamalli sekä selvennettiin hankkeen piiriin kuuluvaa kaivannaistoimialaa. Erityisen huomion saivat TE-toimistojen käyttöön tulevaisuudessa tarkoitetut työvälineet, joista tänään esillä olivat yritysten osaamistarvekartoitukset ja hakuprofilointi. Tilaisuudessa esiteltiin Pampalon kaivokselle prosessityöntekijöitä ja laboratoriotyöntekijöitä rekrytoitaessa käytetty yhdistelmätuote Rekry- ja TäsmäKoulutuksesta sekä koulutusrekrytointien yhteydessä käyttöön otetut rekrytointimenetelmät. Hakuprofiilin painotukset ja niiden pohjalta luotu haastattelu kiinnosti erityisesti rekrytointiyksikön henkilökuntaa. Yhdyshenkilöverkosto kutsutaan kuulemaan ja kommentoimaan näitä välineitä toukokuussa.

Projekti osallistui Itä-Suomen Yliopiston järjestämään Kaivostoiminnan haasteet Itä-Suomessa -seminaariin Outokummussa 16-17.2. jossa vaihdettiin merkittävää ajankohtaista tietoa mm. kaivosalan ympäristö- ja työllisyysvaikutuksista. Kaivostoiminnan globaalista ja lokaalista luonteesta kertoi Pampalon kaivosyhtiön Endomines Oy:n toimitusjohtaja Markus Ekberg. Seminaarin osallistujilla oli hyvin ristiriitaisia näkemyksiä alasta ja myös toimijoiden roolista kaivoshankkeiden edistämisessä. Kunnan roolina pidettiin sen varmistamista, että kaivoshankkeista saadaan mahdollisimman paljon hyötyä alueelle, jolloin kaivoksesta ei tulisi Juha Kotilaisen mukaan resurssikirousta. Etenkin pienten paikkakuntien tulisi osata hyödyntää se, että alueelle asettautuu useita akateemisesti koulutettuja henkilöitä moneksi vuodeksi.

Työllisyysvaikutuksiin seminaarissa pureuduttiin keskustelmalla perinteisten kaivosyhdyskuntien häviämisestä ja moderneille yhdyskunnille luonteenomaisesta pendelöinnistä. Huolestuttavana pidettiin tässä sitä riskiä, ettei kaivos työllistäisi lainkaan paikallisia henkilöitä, vaan fly-back -ilmiön lailla työntekijät kävisivät kaivoksella kuten öljynporauslautalla ja palaisivat vapaa-ajaksi satojen kilometrien päähän kotiinsa. Pampalon kaivokselle KaivosRekryn puitteissa toteutetuissa koulutusrekrytoinneissa paikallisten henkilöiden osuus on korkeaa luokkaa. Miltei 60% koulutuksiin valituista on Ilomantsin alueelta, 30% Joensuusta ja loput 10% muualta Pohjois-Karjalasta. Jatkossa pyrimme pitämään vastaavan linjan jo siksikin, että kaivosyhtiö arvostaa paikallisten työntekijöiden korkeaa sitotutumisastetta.

Kylylahden kaivoksen kannattavuuslaskelmien tulokset mahdollisine aloittamispäätöksineen julkistetaan toisen vuosineljänneksen aikana. Tällä hetkellä yhtiö työllistää 5 henkeä Outokummussa ja 2 henkeä Luikonlahden rikastamolla. Suunnitelmien mukaan Luikonlahdessa tullaan rikastamaan neljää eri rikastetta, joista taloudellista tulosta on saatavissa jo kupari-, kulta-, sinkkirikasteella, mutta suunnitelmissa mukana on yhä pyriitti- ja koboltti-nikkelirikasteet. 

KaivosRekry osallistuu EU arjessa yleisötapahtumaan Isossa Myyssä 26.3.2010 klo 11.30 alkaen. Päivän teemana on raja. Tapahtumassa pohditaan sitä, miten EU:n itärajalla eläminen näkyy pohjoiskarjalaisten arjessa. Tervetuloa tutustumaan hankkeen toimintaan!


Projektikoordinaattori
Annu Viljakainen
040 551 0444